пятница, 30 ноября 2012 г.

Яким було правління княгині Ольги?


Княгиня Ольга, дружина Ігоря, жорстоко (за традиціями язичників) помстилася древлянам, спалила їх головне місто Іскоростень. Проте висновок із того, що сталося, зробила: врегулювала збирання данини і провела ряд реформ, які сприяли зміцненню держави.
У 946 році Ольга ліквідувала місцеве князівство древлян і підпорядкувала його землю безпосередньо Києву, обклавши древлян великою даниною.
Не лише на древлянській землі, а і в Новгороді, Пскові та інших землях держави вона встановила норму данини, податків і повинностей — «устави», «уроки», «оброки». Замість «полюддя» було впроваджено новий порядок стягнення данини і податків через спеціально посланих представників княжої адміністрації. І збирали їх тепер в спеціально встановлених окремих адміністративно-господарських центрах — «погостах» і «положеннях». 


Невдовзі погости стали опорними пунктами верховної влади на місцях, а дружинники, яких посилали для збирання податків і данини виконували одночасно адміністративні та судові функції. Академік Б.О. Рибаков так описує нові пункти збирання данини: «Кожний погост з його будівлями і захисним тином, прилеглими до нього селами і полями, де вели своє господарство люди, які підтримували порядок в погості, являв собою щось на зразок мікроскопічної напівсамостійної держави, яка стояла в якійсь мірі над селянськими мирами місцевого корінного населення. Сила її була не в тих людях, що жили в погості і селах, що оточували, а її зв'язках з Києвом (пізніше з місцевою новою столицею), з державою в самому широкому розумінні слова».
Ольга впровадила новий засіб поповнення державної скарбниці, визначивши державні мисливські угіддя, де добувалося хутро, мед, віск на користь держави. Усі ці заходи сприяли зміцненню єдності державної території Русі, удосконаленню її податкової системи, економічному зростанню держави.

Комментариев нет:

Отправить комментарий